Fotoæts

Hvad er fotoæts?

Skal du lave fx et søgelænder til dit modelskib i skala 1/350, vil du ikke kunne lave det af de typiske materialer (styren- og/eller messingtråd). Det er ganske enkelt for småt.

Løsningen er at bruge fotoætset messing.

Fotoætset er lavet ud fra en messingplade i en passende tykkelse; fx 0,5 mm. På pladen er der sprøjtet en speciallak. Derefter er der lagt en film (printet på tyndt plastik – fx en overhead-transparent) på pladen med det mønster, som ønskes. Speciallakken ændrer sig, når den belyses med ultraviolet lys (UV-lys). Filmens mønster dækker for UV-lyset dér, hvor der skal være materiale tilbage efter ætsningen.

Efter belysningen lægges pladen i et ætsebad for at fjerne den uønskede messing.

Og efter et stykke tid er det klar til brug.

Fotoæts kan du selv lave, men der findes heldigvis flere producenter af fotoætset tilbehør til modelskibe.

Herunder ses et monteret søgelænder på et skib i skala 1/350.

Før monteringen så søgelænderet således ud:

 

 

Klargøring

Inden fotoæts monteres på et modelskib, skal det rengøres med fx husholdningssprit eller med xylol/xylen.

Montering

Derefter er det meget vigtigt, at du ikke kommer til at berøre messingen, da dine fingeraftryk vil blive ætset ind i messingen, når du limer det fast på modellen med cyanolim (sekundlim). Cyanodampene vil nemlig få dine fingeraftryk til at stå meget tydeligt på messingen.

Hvis du har set filmen “Frækkere end politiet tillader” med Eddie Murphy, så kan du måske huske, at fandt nogle fingeraftryk ved at bruge cyanolim, et tomt akvarium og en varmelampe. Det var altså ikke filmtrick!

Maling

Da fotoæts er meget skrøbeligt og med utroligt fine detaljer, er det vigtigt, at du maler med en airbrush og en ekstra fortyndet maling. Ellers dækker du detaljerne med maling, og så er det hele blot spildt arbejde.

Bemærk herunder de fine detaljer i fotoætset – specielt gitteret og rotorbladene på helikopterne.