Standmodeller

En standmodel kan efter endt samling bruges til udstilling eller som pynt. Der ligger mange timers arbejde bag en flot standmodel – til nogle modeller kan der bruges helt op til 3000 timer.

Standmodeller bør efter endt samling opbevares i en glaskasse (et slags omvendt akvarium), for at der ikke kommer støv på modellen og for at beskytte den mod store og små pilfingre. Glaskassen kan laves af enten tyndt glas eller plexiglas. Glas giver det pæneste resultat, men kræver hjælp fra en glarmester. Plexiglas, der er en slags hårdt, gennemsigtigt plastik, kan du selv tilskære i de rigtige dimensioner med en sav eller kniv.

Norske Løve er en imponerende standmodel produceret af danske Billing Boats. Modellen er opbygget fuldstændigt i træ – dvs efter at kølen er lagt, pålimes spanterne hvorefter disse pålimes lister af mahogni eller abachi-træ. Mange af fittingsdelene er udført i messing. En rutineret modelbygger skal bruges ca. 500-800 timer for at samle modellen. Den største del af tiden går til samling af master og rigning.

Placerer du din standmodel på en plade af fx lakeret mahognitræ, får du et færdigt resultat, der sagtens kan måle sig med museumsmodeller.

HMS Vanguard

HMS Vanguard er et byggesæt ud over det sædvanlige. Eksempelvis er kobberforhudningen med i byggesættet, og der er forskel på styrbord og bagbord side. Byggesættet er pt. noget af det flotteste og mest detaljeret inden for standmodeller.

I dag kan man i mange møbelforretninger købe færdige standmodeller, der er beregnet til pynt i hjemmet. Desværre er kvaliteten af disse modeller særdeles ringe, og der er stort set ingen skala-nøjagtighed. Prisen på en sådan model overstiger ofte et byggesæt med 2-3 gange. Så hvorfor ikke købe et byggesæt og lave sin egen standmodel? Så får du en model, der ikke magen til naboens, og så kan du også med stolthed sige: “Den har jeg selv lavet!”

Nogle standmodeller kan også laves som sejlende modeller, hvis du har lidt erfaring fra tidligere byggesæt. Modellen af Titanic er et godt eksempel på en standmodel, der forholdsvist nemt kan konverteres til en sejlende model.

Titanic skala 1/250

Denne model opbygges af spanter beklædt med lister. I byggesættet er der laserskåret træ, lister, fittings i metal, fotoætsede dele m.m. Modellens længde er 1070 mm.

Hvis du vil se mange gode eksempler på standmodeller, bør du besøge Orlogsmuseet, Aalborg Marinemuseum, Roskilde Vikingeskibsmuseum, Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg eller andre museer.